php.hr

PHP & MySQL => PHP for newbies => Autor teme: Gogy - 04.08.2005., 08:34



Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 04.08.2005., 08:34
Pozdrav svima

Evo, upravo probavam petljati neto malo sa php-om pa me zanima sljedeće:

Na koji način vi rjeavate inkludiranje sadraja u index.php

Vidio sam da se to moe rijeiti sa


[syntax="PHP"]
<?php
switch(@datoteka){
case primjer:
include("primjer.php);
case test:
include(test.php");
default:
include("pocetna.php");
}
?>
[/syntax]

To mi je super samo to planiram imati puno linkova pa mi se ba neda za svaki link to pisati.

Onda znam na način

Kod:
<?php @include&#40;$datoteka&#41;; ?>


I onda u url upiem www.moja-stranica.com/index.php?datoteka=primjer.php

E sad problem: Ako koristim ovaj drugi način, kako napraviti foru kao kod prvog načina za default. Znači da mi index.php bude samo dizajn i prazan prostor, te da se pri učitavanju index.php unutra učita pocetna.php tako da se u url-u moe napisati index.php?datoteka=primjer.php pa da se pocetna.php zamijeni sa primjer.php

Nisam siguran da sam vam ba dobro objasnio ali nadam se da me kuite.

Ima li kakav drugi način, tj. na koji način se to inače rjeava?

Ja sam početnik, pa vas molim da imate strpljenja i piete meni razumljivim rečenicama.

Puno hvala, pozdrav!


Naslov: Re: Pitanje o inkludiranju
Autor: max - 04.08.2005., 08:46
Citat: Gogy
Pozdrav svima


Kod:
<?PHP @include($datoteka); ?>


I onda u url upiem www.moja-stranica.com/index.PHP?datoteka=primjer.PHP

E sad problem: Ako koristim ovaj drugi način, kako napraviti foru kao kod prvog načina za default. Znači da mi index.PHP bude samo dizajn i prazan prostor, te da se pri učitavanju index.PHP unutra učita pocetna.PHP tako da se u url-u moe napisati index.PHP?datoteka=primjer.PHP pa da se pocetna.PHP zamijeni sa primjer.PHP


OVAKO, (ovo pisem velikim slovima da me bolje razumijes)

NIKADA, ALI OD SAD PA ZA UBUDUCE NE KORISTI OVAKAV NACIN.
to je 'persona non grata' svih security propusta ;-)

za kod trenutno nemam vremena nazalost.


Naslov: Re: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 04.08.2005., 08:49
Citat: max


NIKADA, ALI OD SAD PA ZA UBUDUCE NE KORISTI OVAKAV NACIN.
to je 'persona non grata' svih security propusta ;-)

za kod trenutno nemam vremena nazalost.


OK, barem neto za početak. Znači taj način izbacujem.
Ajde molim te kad bude imao vremena napii kod.

Puno hval


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: max - 04.08.2005., 08:56
tek sutra, nazalost.


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 04.08.2005., 10:50
Citat: max
tek sutra, nazalost.


Nema veze, ne uri mi se... samo ako ti se bude dalo ubaci onak comment za code da mi objasni ta je za ta...

Puno hval

Pozdrav!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 08.08.2005., 07:53
Ej max, znam da gnjavim al' ajd mi molim te pomozi ak ima vremena. (http://www.forum.hr/images/smilies/moli.gif)

Hval


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 09.08.2005., 22:04
index.php ==

[syntax="PHP"]<?php
$dat=$_GET['str'];

if($dat!=NULL)
@include($dat . "-bla.str");
else
@include("pocetna-bla.str");
?>
[/syntax]

sav sadrzaj stranica stavi u IME-bla.str (taj nastavak mozes po zelji). ako stranica nije definirana, otvara se "pocetna-bla.str".

i sad pozivas
www.neki-web.com/?str=onama

to ce otvoriti ubaciti i prikazati file "onama-bla.str"

a ako pozoves www.neki-web.com onda ce se prikazati "pocetna-bla.str"

to je mnogo sigurnije od onoga sto si ti htio (da se cijeli file definira preko url-a)

moj savjet: http://smarty.php.net/


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 10.08.2005., 11:50
Citat: davorin
sav sadrzaj stranica stavi u IME-bla.str


De mi, molim te, ovo malo pojasni, nisam skuio...  :oops:

Ono sa početnom mi radi, znači kad nita ne upiem učita mi se pocetna.php


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 10.08.2005., 12:46
Citat: Gogy
De mi, molim te, ovo malo pojasni, nisam skuio...  :oops:


znaci ovako radis fileove i u njih stavljas HTML/PHP köd

onama -> onama-bla.str
projekti -> projekti-bla.str
downloads -> downloads-bla.str
... itd

jos ti savjetujem, ako vec ne koristis neki template engine, da sa file_exists(); provjeris dali datoteka postoji. ako ne postoji, onda prikazi default stranicu


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 10.08.2005., 19:52
Citat: davorin
Citat: Gogy
De mi, molim te, ovo malo pojasni, nisam skuio...  :oops:


znaci ovako radis fileove i u njih stavljas HTML/PHP köd

onama -> onama-bla.str
projekti -> projekti-bla.str
downloads -> downloads-bla.str
... itd



Hvala legedno, uspio sam!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: svizac - 04.10.2005., 10:18
ej...ajd moe jedno brzopotezno pitanje:

koja je razlika između include i @include??

danke!!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: ttc - 04.10.2005., 13:41
Citat: svizac
ej...ajd moe jedno brzopotezno pitanje:

koja je razlika između include i @include??

danke!!

Znakom @ izbjegavas ispisivanje gresaka u browseru, dakle stavis li include("bla.php"); pod pretpostavkom da bla.php ne postoji kompajler ce nastaviti izvrsavati sljedece naredbe ali ce te vidno upozoriti da postoji greska tj da doticna datoteka pozvana u include funkciji ne postoji. Stavis li ispred include znak @ kompajler tj browser te nece vidno upozoriti da je doslo do greske, znaci greska se nece ispisivati na ekranu.
No vjerovatno postoji i neka logicnija upotreba znaka @ za koju, moram priznati jos nisam cuo.


Naslov: Re: Pitanje o inkludiranju
Autor: svizac - 05.10.2005., 12:19
Citat: max

OVAKO, (ovo pisem velikim slovima da me bolje razumijes)
NIKADA, ALI OD SAD PA ZA UBUDUCE NE KORISTI OVAKAV NACIN.
to je 'persona non grata' svih security propusta ;-)


ockej....ne kuim na kaj siu mislio da ne pisat ovako..

znači ovaj dolje komad koda je nesiguran??

Kod:

<?php
switch&#40;@datoteka&#41;&#123;
case primjer&#58;
include&#40;"primjer.php&#41;;
case test&#58;
include&#40;test.php"&#41;;
default&#58;
include&#40;"pocetna.php"&#41;;
&#125;
?>


i da ja sad napravim hyperlink na to tipa index.php?stranica=primjer, to ne valja?
zato to?
čemu to?

gledam neki dan imageshack i oni imaju tako to rijeseno pa kaj? jo im nije pal server...


Naslov: Re: Pitanje o inkludiranju
Autor: nori - 05.10.2005., 21:02
Citat: svizac

ockej....ne kuim na kaj siu mislio da ne pisat ovako..

znači ovaj dolje komad koda je nesiguran??

Kod:

<?php
switch&#40;@datoteka&#41;&#123;
case primjer&#58;
include&#40;"primjer.php&#41;;
case test&#58;
include&#40;test.php"&#41;;
default&#58;
include&#40;"pocetna.php"&#41;;
&#125;
?>


Ako samo malo bolje procitas sto tocno pise u postovima vidjet ces na sto se odnosi maxova "paranoja".


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 17.10.2005., 09:07
Citat: davorin
index.php ==

[syntax="PHP"]<?php
$dat=$_GET['str'];

if($dat!=NULL)
@include($dat . "-bla.str");
else
@include("pocetna-bla.str");
?>
[/syntax]

i sad pozivas
www.neki-web.com/?str=onama



Evo mene opet. Ovo je sve super al me jo zanima kako bi mogao napravit da umjesto www.neki-web.com/?str=onama url bude www.neki-web.com/onama

Hvala.


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 18.10.2005., 22:38
u .htaccess stavi:


RewriteEngine on  
RewriteRule ^/([A-Za-z0-9]+)$ http://www.neki-web.com/$1/ [R]
RewriteRule ^/([A-Za-z0-9]+)/$ index.php?str=$1



pozdrav!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 19.10.2005., 07:06
Probat ću, puno hval


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 10.11.2005., 19:28
Citat: davorin
index.php ==

[syntax="PHP"]<?php
$dat=$_GET['str'];

if($dat!=NULL)
@include($dat . "-bla.str");
else
@include("pocetna-bla.str");
?>
[/syntax]

sav sadrzaj stranica stavi u IME-bla.str (taj nastavak mozes po zelji). ako stranica nije definirana, otvara se "pocetna-bla.str".

i sad pozivas
www.neki-web.com/?str=onama

to ce otvoriti ubaciti i prikazati file "onama-bla.str"

a ako pozoves www.neki-web.com onda ce se prikazati "pocetna-bla.str"


Jo jedno pitanje u vezi ovog:

Npr. kada napravim inkludiranje na taj način, kako napraviti kada hoću linkati neku stranicu koja je u drugom folderu?

Hval


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: c0dr3x - 10.11.2005., 20:57
mislim da je ovo pitanje vec bilo postavljeno na forumu ali ne znam gdje  :?:
uglavnom evo link pa prostudiraj, procedura ti je full jednostavna

http://httpd.apache.org/docs/2.0/misc/rewriteguide.html

cheerz  :wink:


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 11.11.2005., 16:05
Citat: c0dr3x
procedura ti je full jednostavna



Uf, za jednog neznalicu ba i nije jednostavna procedura...

Ali to je ovaj URL Rewriting, a mene je zanimalo kako da includiram stranicu koja je u novom folderu ako koristim gore navedeni način includiranja.

znači index.php?str=nekastranica

radi ako je nekastranica-file.str u root folderu ali kako da includiram ako je u npr. folderu "Slike"?

 :oops:


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 11.11.2005., 21:09
onda

@include("./Slike/nekastranica-file.str");


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 11.11.2005., 22:43
Citat: davorin
onda

@include("./Slike/nekastranica-file.str");


Da to znam, ali ako to napiem u indexu onda će mi skroz bit taj folder umjesto root foldera.

Ali zanima me ovo; htio bih imati u root folderu jo npr.  5 foldera

i ako imam u index.php koji je naravno u root folderu u kojemu je ovaj kod:

Kod:
<?php 
$dat
=$_GET['str'&#93;; 

if&#40;$dat!=NULL&#41; 
@include&#40;$dat . "-bla.str"&#41;; 
else 
@include&
#40;"pocetna-bla.str"&#41;; 
?>


Kako da onda preko url-a se prebacujem između foldera?

Znači htio bih npr. includirati stranicu iz stranica1 iz foldera1, pa kad pogledam tu, onda upiem url da pogledam stranicu2 iz foldera2 itd.

Kako napisati url da mi se includira tak iz svakog foldera posebno. To me zanima.


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: c0dr3x - 14.11.2005., 10:42
ok zanemarite moj zadnji post ja sam procitao zadnji post prikazan na prvoj stranici i nisam uopce skuzio da ima jos jedna stranica  :roll:  .... sorry

back 2u ... ako sam ja dobro shvatio cijelu pricu mislim da bi trebao proslijediti jos jedan parametar kroz url koji ce navodit do zeljenog foldera

znaci uz

[syntax="PHP"]
$dat=$_GET['str'];
[/syntax]

ubaci jos

[syntax="PHP"]
$folder=$_GET['fold'];
[/syntax]

eto nadam se da ce ti ovo bit od koristi

p.s.

mislim da smo rijesili misterij

Citat:

mislim da je ovo pitanje vec bilo postavljeno na forumu ali ne znam gdje :?:  


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 14.11.2005., 17:52
Citat: c0dr3x


ako sam ja dobro shvatio cijelu pricu mislim da bi trebao proslijediti jos jedan parametar kroz url koji ce navodit do zeljenog foldera

znaci uz

[syntax="PHP"]
$dat=$_GET['str'];
[/syntax]

ubaci jos

[syntax="PHP"]
$folder=$_GET['fold'];
[/syntax]

eto nadam se da ce ti ovo bit od koristi


OK, ubacim to to si reko i ta jo? Mora li onda biti neto poput ovoga:

 [syntax="PHP"]@include($folder/$dat . "-bla.str");[/syntax] ili kako?

I na kraju kako onda napraviti url? ta treba pisati umjesto localhost/index.php?str=onama

ta bi trebo napisat da mi includa neto iz drugog foldera?

 :oops:


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: c0dr3x - 16.11.2005., 09:05
znaci link bi ti bio nesto kao

Kod:

localhost/index.php?fold=nekiFolder&str=onama

a includanje

Kod:

include("/".$folder."/".$dat."-bla.str");


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 16.11.2005., 10:53
Citat: c0dr3x
znaci link bi ti bio nesto kao

Kod:

localhost/index.php?fold=nekiFolder&str=onama

a includanje

Kod:

include("/".$folder."/".$dat."-bla.str");


Hm, ovo mi se cini jako logicno ali meni javlja gresku:

Citat:
Warning: main(/tekstovi/onama-bla.str) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Xampp\xampp\htdocs\index.php on line 15

Warning: main() [function.include]: Failed opening '/tekstovi/onama-bla.str' for inclusion (include_path='.;c:\Xampp\xampp\php\pear\') in C:\Xampp\xampp\htdocs\index.php on line 15


Upisao sam url "localhost/index.php?fold=tekstovi&str=onama"
A siguran sam da imam folder tekstovi i u njemu fajl onama-bla.str

U cemu je problem?


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: c0dr3x - 16.11.2005., 12:00
mozes postat dio koda......?


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 16.11.2005., 12:17
probaj sa:


include("./".$folder."/".$dat."-bla.str");


pozdrav!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 16.11.2005., 17:24
Citat: davorin
probaj sa:


include("./".$folder."/".$dat."-bla.str");


pozdrav!


Ovo radi... Puno vam hvala ljudi, najbolji ste!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 16.11.2005., 18:30
Jo samo jedno pitanje, zato mora biti ekstenzija .str a ne .php?
I zato neki nastavak (u primjeru je bilo -file)

Vjerojatno iz nekih sigurnosnih razloga  :)  Malo mi to pojasnite, znatieljan sam.


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 17.11.2005., 00:00
Citat: Gogy
Jo samo jedno pitanje, zato mora biti ekstenzija .str a ne .php?
I zato neki nastavak (u primjeru je bilo -file)

Vjerojatno iz nekih sigurnosnih razloga  :)  Malo mi to pojasnite, znatieljan sam.


da, iz sigurnosnih razloga. ne mora biti .str, moe biti to god eli.
općenito pročitaj www.php.net/include pa će ti biti jasno zato ta metoda i nije najbolja ;-)


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 17.11.2005., 00:02
Citat: Gogy
Jo samo jedno pitanje, zato mora biti ekstenzija .str a ne .php?
I zato neki nastavak (u primjeru je bilo -file)

Vjerojatno iz nekih sigurnosnih razloga  :)  Malo mi to pojasnite, znatieljan sam.


da, iz sigurnosnih razloga. ne mora biti .str, moe biti to god eli.
općenito pročitaj www.php.net/include pa će ti biti jasno zato ta metoda i nije najbolja ;-)


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 06.12.2005., 13:45
Opet ja... ovo je bi moglo ić u potpuno drugi topic al poto isto ima veze za includiranjem neće biti offtopic

Imam jednu anketu (testiram na localhostu). Ona se nalazi u folderu "anketa"

Ako upiem localhost/anketa/poll.php anketa savreno radi

ali ako ju includam u index sa

Kod:
<?php include&#40;"anketa/poll.php&#41;; ?>


Na mjestu gdje bi se trebala includati anketa pie mi ovo:

Citat:
Warning: file(ip.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Documents and Settings\Goran\Desktop\xampplite\htdocs\anketa\vote.php on line 35

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\Documents and Settings\Goran\Desktop\xampplite\htdocs\anketa\vote.php on line 37



Warning: file(data.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Documents and Settings\Goran\Desktop\xampplite\htdocs\anketa\vote.php on line 67


U čemu je problem. Radi se o anketi SMe Poll.

Hvala.


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 07.12.2005., 01:27
probaj sa ovim

Kod:
<?php include&#40;"./anketa/poll.php&#41;; ?>


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: ttc - 07.12.2005., 12:21
Citat: davorin
probaj sa ovim

Kod:
<?php include&#40;"./anketa/poll.php&#41;; ?>

Sad dali je to lapsus ili zbilja postoji neka fora sa nezatvaranjem dvostrukih navodnika?


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 07.12.2005., 15:31
Citat: ttc
Citat: davorin
probaj sa ovim

Kod:
<?php include&#40;"./anketa/poll.php&#41;; ?>

Sad dali je to lapsus ili zbilja postoji neka fora sa nezatvaranjem dvostrukih navodnika?


lapsus tastatura ;)


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 07.12.2005., 15:51
Citat: davorin
probaj sa ovim

Kod:
<?php include&#40;"./anketa/poll.php"&#41;; ?>


Na alost stvar je ista kao i onda  :(


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 11.12.2005., 09:53
A dajte help me poludit ću vie s tim.


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: davorin - 11.12.2005., 10:42
a jesi probao napisati

include("C:/Documents and Settings/Goran/Desktop/xampplite/htdocs/anketa/poll.php");

da li postoji ip.txt i data.txt? gdje se nalazi file u kojem stavljas taj include? igraj se sa pathovima malo, jedino tako ces rijesiti problem.

ne svida mi se sto u pathu imas razmake (space). da li se to svidja php-u i apacheu, ne znam. no sto vise ih pokusavaj izbjegavati


pozdrav!


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 11.12.2005., 11:51
Citat: davorin
a jesi probao napisati

include("C:/Documents and Settings/Goran/Desktop/xampplite/htdocs/anketa/poll.php");

da li postoji ip.txt i data.txt? gdje se nalazi file u kojem stavljas taj include? igraj se sa pathovima malo, jedino tako ces rijesiti problem.

ne svida mi se sto u pathu imas razmake (space). da li se to svidja php-u i apacheu, ne znam. no sto vise ih pokusavaj izbjegavati


pozdrav!


Postoje ip.txt i data.txt

taj file kojeg includam se nalazi u folderu anketa. (ako misli na poll.php) a inače index iz kojeg includam se naravno nalazi u root folderu

Evo sad sam prebacio xampp tako da nema space-a u pathu, sad mi pie

Citat:
Warning: file(ip.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in C:\xampplite\htdocs\anketa\vote.php on line 35

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampplite\htdocs\anketa\vote.php on line 37



Warning: file(data.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in C:\xampplite\htdocs\anketa\vote.php on line 67


Naslov: Pitanje o inkludiranju
Autor: Gogy - 11.12.2005., 12:36
Rijeio sam tako da sam poll.php i ove .txt fajlove stavio u root folder

čudno, nigdje u reeadme fajlu to ne pie  :roll:


php.hr | Powered by SMF 1.1.13. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.