php.hr
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
26.04.2025., 17:54
1878 Postova 1000 Tema 442 Članova
Najnoviji Član: medolino
php.hr  |  PHP & MySQL  |  PHP  |  Hrvatska slova u php-u « natrag naprijed »
 Str: [1]
Autor Tema: Hrvatska slova u php-u  (Posjeta: 17858 )
Doney
Novi član
*

« : 18.06.2005., 18:05 »

Upravo sam instaliro windowse i instaliro neki wamp server paket koji sadržava php, mysql, apache itd. Skripte koje sam pisao dok sam imao IIS sa php-instalerom više ne ferceraju te vijesti koje su pohranjene u bazi nemaju više neke od hr slova (č, ć, đ, ž) a slovo š začudo ima.
Tako da i kad želim ispisat vijesti nema tih slova
Molio bih Vas da mi pomegnete odgonetnit problem.
Hvala i pozdrav !
Evidentirano
Mislav
Novi član
*

« Odgovor #1 : 19.06.2005., 15:13 »

Uopće nije čudno da ima š (š ibenik), ono je puno internacionalnije slovo od npr. č (Čakovec).

Netko bi ti i mogao pomoći savjetom da uopće zna o čemu se radi -- koju si ver. PHP imao na IIS-u, koju imaš sad, koju si bazu imao prije, kako si napravio migraciju (a među time i dump baze), što znači više ne fercaju (ne rade?)...

Napravio si migraciju sa jednog servera na drugi, nije to laka stvar, uvijek tu ima problema a najviše sa MySQL-om ako su različite verzije Sad
Evidentirano
Doney
Novi član
*

« Odgovor #2 : 19.06.2005., 17:54 »

Citat: Mislav
Uopće nije čudno da ima š (š ibenik), ono je puno internacionalnije slovo od npr. č (Čakovec).

Netko bi ti i mogao pomoći savjetom da uopće zna o čemu se radi -- koju si ver. PHP imao na IIS-u, koju imaš sad, koju si bazu imao prije, kako si napravio migraciju (a među time i dump baze), što znači više ne fercaju (ne rade?)...

Napravio si migraciju sa jednog servera na drugi, nije to laka stvar, uvijek tu ima problema a najviše sa MySQL-om ako su različite verzije Sad

Mislim da je do apachea sa charset-om, jer u mysql sprema čćžšđ i ostane tako u njoj. Samo u browseru umijesto čć stavlja upitnike (??)
Malo sam čitao postove ljudi sličnog problema ali su ga riješili da su u httpd.conf-u zakomentirali liniju  #  AddDefaultCharset ISO-8859-1
ili stavili u svaku php skriptu
header('ContentType: text/html; charset=UTF-8');
no kod mene to ne pomaže. Nema sad više veze koja je ver. bila od IIS-a ili php-a misim da je do samog apachea. Pa ako neko zna točno u čemu bi bio problem ??? Hvala !
Evidentirano
nori
Novi član
*

« Odgovor #3 : 20.06.2005., 09:52 »

Citat: Doney
Nema sad više veze koja je ver. bila od IIS-a ili PHP-a misim da je do samog apachea. Pa ako neko zna točno u čemu bi bio problem ??? Hvala !

Po mom nemoj traziti gresku u apache-u nego u verziji PHP. Probaj samo instalirati drugu (noviju) verziju PHP i verojatno ces rijesiti taj problem.
Evidentirano
Doney
Novi član
*

« Odgovor #4 : 20.06.2005., 14:17 »

Citat: nori
Po mom nemoj traziti gresku u apache-u nego u verziji PHP. Probaj samo instalirati drugu (noviju) verziju PHP i verojatno ces rijesiti taj problem.

paket koji sam instaliro (WAMP5) sadrži:  
- PHP 5.0.4
- Apache 1.3.33
- MySQL 4.1.10a
- PHPmyadmin 2.6.1-pl3
- SQLitemanager 1.0.4

http://www.wampserver.com/

Mislim koju noviju ver. php-a bi trebao instalirat ?
Naime u browseru po defaultu otvara encoding Western European (ISO) a kad mu ručno prebacim na Central European (WINDOWS) onda radi, sve dok ne refresham.
Linija AddDefaultCharset u httpd.confu je zakomentirana znači da bi trebao pokupit iz meta taga, ali ni to ne pomaže iako je u meta tagu charset=windows-1250.
Zbog čega uprono otvara Western European (ISO) ???
Evidentirano
nori
Novi član
*

« Odgovor #5 : 20.06.2005., 16:04 »

Naime u browseru po defaultu otvara encoding Western European (ISO) a kad mu ručno prebacim na Central European (WINDOWS) onda radi, sve dok ne refresham.
Linija AddDefaultCharset u httpd.confu je zakomentirana znači da bi trebao pokupit iz meta taga, ali ni to ne pomaže iako je u meta tagu charset=windows-1250.
Zbog čega uprono otvara Western European (ISO) ???

Vidi ovako mozda je stvar u tvom browseru. Probaj drugi browser Smile (sad ocekujem nesto tipa: "koji browser, pa ja imam IE v3000.0.0 turbo dizel").
ili probaj:
Kod:
telnet localhost 80
GET /(path_do_stranice) HTTP/1.0

pa vidi sto ti vrati apache (ne budi ljen pa postaj prvih 20-30 linija ovdje da i mi vidimo). Ako ti je charset i dalje u content-type onda mozda editiras krivi http.conf (ko zna sto je wamp ili netko drugi smuckao).
Evidentirano
Mislav
Novi član
*

« Odgovor #6 : 20.06.2005., 21:21 »

Pa ako je samo to problem, super. š alješ tekst u krivom charsetu. Promijeni u .htaccessu (ili PHP-om šalji headere - malo glupo ali ono) da šalje dokumente u charsetu kojeg hoćeš (iso-8859-2) i updejtiraj content meta tag u samom HTML-u

a kad izvlačiš iz baze pazi da imaš dobru konekciju, obično je iso-8859-1 default pa je promijeni sa SET NAMES, to je ono što ja uvijek radim za UTF kad nisam admin na MySQL serveru Sad
Evidentirano
 Str: [1]
php.hr  |  PHP & MySQL  |  PHP  |  Hrvatska slova u php-u « natrag naprijed »
    Skoči na: