php.hr
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08.12.2019., 06:28
1878 Postova 1000 Tema 442 Članova
Najnoviji Član: medolino
php.hr  |  PHP & MySQL  |  PHP for newbies  |  Pitanje o inkludiranju « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3
Autor Tema: Pitanje o inkludiranju  (Posjeta: 22788 )
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« : 04.08.2005., 08:34 »

Pozdrav svima

Evo, upravo probavam petljati neto malo sa php-om pa me zanima sljedeće:

Na koji način vi rjeavate inkludiranje sadraja u index.php

Vidio sam da se to moe rijeiti sa


[syntax="PHP"]
<?php
switch(@datoteka){
case primjer:
include("primjer.php);
case test:
include(test.php");
default:
include("pocetna.php");
}
?>
[/syntax]

To mi je super samo to planiram imati puno linkova pa mi se ba neda za svaki link to pisati.

Onda znam na način

Kod:
<?php @include&#40;$datoteka&#41;; ?>


I onda u url upiem www.moja-stranica.com/index.php?datoteka=primjer.php

E sad problem: Ako koristim ovaj drugi način, kako napraviti foru kao kod prvog načina za default. Znači da mi index.php bude samo dizajn i prazan prostor, te da se pri učitavanju index.php unutra učita pocetna.php tako da se u url-u moe napisati index.php?datoteka=primjer.php pa da se pocetna.php zamijeni sa primjer.php

Nisam siguran da sam vam ba dobro objasnio ali nadam se da me kuite.

Ima li kakav drugi način, tj. na koji način se to inače rjeava?

Ja sam početnik, pa vas molim da imate strpljenja i piete meni razumljivim rečenicama.

Puno hvala, pozdrav!
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
max
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 12


Profil
« Odgovor #1 : 04.08.2005., 08:46 »

Citat: Gogy
Pozdrav svima


Kod:
<?PHP @include($datoteka); ?>


I onda u url upiem www.moja-stranica.com/index.PHP?datoteka=primjer.PHP

E sad problem: Ako koristim ovaj drugi način, kako napraviti foru kao kod prvog načina za default. Znači da mi index.PHP bude samo dizajn i prazan prostor, te da se pri učitavanju index.PHP unutra učita pocetna.PHP tako da se u url-u moe napisati index.PHP?datoteka=primjer.PHP pa da se pocetna.PHP zamijeni sa primjer.PHP


OVAKO, (ovo pisem velikim slovima da me bolje razumijes)

NIKADA, ALI OD SAD PA ZA UBUDUCE NE KORISTI OVAKAV NACIN.
to je 'persona non grata' svih security propusta Wink

za kod trenutno nemam vremena nazalost.
Evidentirano

salute,
max
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« Odgovor #2 : 04.08.2005., 08:49 »

Citat: max


NIKADA, ALI OD SAD PA ZA UBUDUCE NE KORISTI OVAKAV NACIN.
to je 'persona non grata' svih security propusta Wink

za kod trenutno nemam vremena nazalost.


OK, barem neto za početak. Znači taj način izbacujem.
Ajde molim te kad bude imao vremena napii kod.

Puno hval
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
max
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 12


Profil
« Odgovor #3 : 04.08.2005., 08:56 »

tek sutra, nazalost.
Evidentirano

salute,
max
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« Odgovor #4 : 04.08.2005., 10:50 »

Citat: max
tek sutra, nazalost.


Nema veze, ne uri mi se... samo ako ti se bude dalo ubaci onak comment za code da mi objasni ta je za ta...

Puno hval

Pozdrav!
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« Odgovor #5 : 08.08.2005., 07:53 »

Ej max, znam da gnjavim al' ajd mi molim te pomozi ak ima vremena.

Hval
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
davorin
Administrator
lan
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 85



Profil WWW
« Odgovor #6 : 09.08.2005., 22:04 »

index.php ==

[syntax="PHP"]<?php
$dat=$_GET['str'];

if($dat!=NULL)
@include($dat . "-bla.str");
else
@include("pocetna-bla.str");
?>
[/syntax]

sav sadrzaj stranica stavi u IME-bla.str (taj nastavak mozes po zelji). ako stranica nije definirana, otvara se "pocetna-bla.str".

i sad pozivas
www.neki-web.com/?str=onama

to ce otvoriti ubaciti i prikazati file "onama-bla.str"

a ako pozoves www.neki-web.com onda ce se prikazati "pocetna-bla.str"

to je mnogo sigurnije od onoga sto si ti htio (da se cijeli file definira preko url-a)

moj savjet: http://smarty.php.net/
Evidentirano

It is by will alone I set my mind in motion. It is by the juice of Sapho that thoughts acquire speed, the lips acquire stains. The stains become a warning. It is by will alone I set my mind in motion.
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« Odgovor #7 : 10.08.2005., 11:50 »

Citat: davorin
sav sadrzaj stranica stavi u IME-bla.str


De mi, molim te, ovo malo pojasni, nisam skuio...  Embarassed

Ono sa početnom mi radi, znači kad nita ne upiem učita mi se pocetna.php
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
davorin
Administrator
lan
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 85



Profil WWW
« Odgovor #8 : 10.08.2005., 12:46 »

Citat: Gogy
De mi, molim te, ovo malo pojasni, nisam skuio...  Embarassed


znaci ovako radis fileove i u njih stavljas HTML/PHP köd

onama -> onama-bla.str
projekti -> projekti-bla.str
downloads -> downloads-bla.str
... itd

jos ti savjetujem, ako vec ne koristis neki template engine, da sa file_exists(); provjeris dali datoteka postoji. ako ne postoji, onda prikazi default stranicu
Evidentirano

It is by will alone I set my mind in motion. It is by the juice of Sapho that thoughts acquire speed, the lips acquire stains. The stains become a warning. It is by will alone I set my mind in motion.
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« Odgovor #9 : 10.08.2005., 19:52 »

Citat: davorin
Citat: Gogy
De mi, molim te, ovo malo pojasni, nisam skuio...  Embarassed


znaci ovako radis fileove i u njih stavljas HTML/PHP köd

onama -> onama-bla.str
projekti -> projekti-bla.str
downloads -> downloads-bla.str
... itd



Hvala legedno, uspio sam!
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
svizac
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 16


Profil
« Odgovor #10 : 04.10.2005., 10:18 »

ej...ajd moe jedno brzopotezno pitanje:

koja je razlika između include i @include??

danke!!
Evidentirano

Made in Croatia: cca 1984
ttc
Administrator
PHP Programer
*****
Offline Offline

Postova: 111



Profil WWW
« Odgovor #11 : 04.10.2005., 13:41 »

Citat: svizac
ej...ajd moe jedno brzopotezno pitanje:

koja je razlika između include i @include??

danke!!

Znakom @ izbjegavas ispisivanje gresaka u browseru, dakle stavis li include("bla.php"); pod pretpostavkom da bla.php ne postoji kompajler ce nastaviti izvrsavati sljedece naredbe ali ce te vidno upozoriti da postoji greska tj da doticna datoteka pozvana u include funkciji ne postoji. Stavis li ispred include znak @ kompajler tj browser te nece vidno upozoriti da je doslo do greske, znaci greska se nece ispisivati na ekranu.
No vjerovatno postoji i neka logicnija upotreba znaka @ za koju, moram priznati jos nisam cuo.
Evidentirano
svizac
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 16


Profil
« Odgovor #12 : 05.10.2005., 12:19 »

Citat: max

OVAKO, (ovo pisem velikim slovima da me bolje razumijes)
NIKADA, ALI OD SAD PA ZA UBUDUCE NE KORISTI OVAKAV NACIN.
to je 'persona non grata' svih security propusta Wink


ockej....ne kuim na kaj siu mislio da ne pisat ovako..

znači ovaj dolje komad koda je nesiguran??

Kod:

<?php
switch&#40;@datoteka&#41;&#123;
case primjer&#58;
include&#40;"primjer.php&#41;;
case test&#58;
include&#40;test.php"&#41;;
default&#58;
include&#40;"pocetna.php"&#41;;
&#125;
?>


i da ja sad napravim hyperlink na to tipa index.php?stranica=primjer, to ne valja?
zato to?
čemu to?

gledam neki dan imageshack i oni imaju tako to rijeseno pa kaj? jo im nije pal server...
Evidentirano

Made in Croatia: cca 1984
nori
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 29



Profil
« Odgovor #13 : 05.10.2005., 21:02 »

Citat: svizac

ockej....ne kuim na kaj siu mislio da ne pisat ovako..

znači ovaj dolje komad koda je nesiguran??

Kod:

<?php
switch&#40;@datoteka&#41;&#123;
case primjer&#58;
include&#40;"primjer.php&#41;;
case test&#58;
include&#40;test.php"&#41;;
default&#58;
include&#40;"pocetna.php"&#41;;
&#125;
?>


Ako samo malo bolje procitas sto tocno pise u postovima vidjet ces na sto se odnosi maxova "paranoja".
Evidentirano
Gogy
Novi lan
*
Offline Offline

Postova: 23


Profil WWW
« Odgovor #14 : 17.10.2005., 09:07 »

Citat: davorin
index.php ==

[syntax="PHP"]<?php
$dat=$_GET['str'];

if($dat!=NULL)
@include($dat . "-bla.str");
else
@include("pocetna-bla.str");
?>
[/syntax]

i sad pozivas
www.neki-web.com/?str=onama



Evo mene opet. Ovo je sve super al me jo zanima kako bi mogao napravit da umjesto www.neki-web.com/?str=onama url bude www.neki-web.com/onama

Hvala.
Evidentirano

www.tutorijali.net - velika kolekcija tutorijala na hrvatskom jeziku
 Str: [1] 2 3
php.hr  |  PHP & MySQL  |  PHP for newbies  |  Pitanje o inkludiranju « natrag naprijed »
    Skoči na: