php.hr
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
09.03.2021., 10:51
1878 Postova 1000 Tema 442 Članova
Najnoviji Član: medolino
php.hr  |  PHP & MySQL  |  PHP  |  FAQ: Kako instalirati phpBB FORUM na web/server? « natrag naprijed »
 Str: [1]
Autor Tema: FAQ: Kako instalirati phpBB FORUM na web/server?  (Posjeta: 2782 )
fcsts
Novi član
*
Offline Offline

Postova: 7


Profil
« : 01.11.2005., 10:16 »

Kako instalirati phpBB FORUM na web/server?
Za totalne početnike !!!
FTP program Windows Commander

Za sve totalne početnike.

ZAš TO ne rade naredbe tipa: , , NE ZNAM, ali sve slike možete vidjeti na linkovima ili na web adresi  http://www.ic.ims.hr/forum/  pod grupom KAKO INSTALIRATI.

Kao prvo potrebno je da zakupite Web Hosting koji ima podršku za PHP i MySQL. Ja sam zakupio na Croadria.com. Vi možete gdje hoćete. Morate tražiti od administratora korisničke podrške na Vašem web-hostingu da wam aktivira bazu MYSQL.

Ovdje ću opisati tutorial za instalaciju phpBB Foruma na server CRAODRIA, jer sam imao nekih problema prilikom instalacije, čitajući ostale forume vezane uz ovu temu. Za FTP program koristio sam Windows Commander. ( Vi možete neki drugi npr: Cute FTP ili slično )

Kao prvo isprintajte i pročitajte ove upute od početka do kraja ( ili pročitajte online, ali detaljno.)

Prije nego što uopće postavite pitanje na forumu, i da bi ste uopće krenuli sa instalacijom pogledajte i pretražite forum za sličnim temama. ( po želji i ostale forume koji se bave ovom temom ako Vas ovdje ne zadovoljava )
Prvo i osnovno morate imati instalaciju foruma tj. sve datoteke koje mu pripadaju ( ja znam za zadnju verziju 2.017 koju sam osobno koristio.)

No krenimo konkretno,

1. U prvom redu potrebno je da na svom PC-u imate instaliran jedan od slijedećih programa koji se bave arhiviranjem ( tzv: komprimiranjem, pakiranjem, kompresijom itd..  datoteka, kao što su WinZip ( možete ga skinuti ovdje http://www.winzip.com/  ili WinRar ovdje http://www.win-rar.com/download.html . Kada ste instalirali ( ili ga imate instaliranog ) jedan od navedenih programa, možete dalje.

2. Na svom PC-u otvorite folder/direktorij FORUM u root direktoriju Vašeg C:\ diska ( ili na nekoj particiji koju odaberete. Nadam se da to znate Wink

3. Nadalje, Kada to sve imate pripremljeno, spojite se na Internet i posjetite web stranicu gdje možete skinuti / downloadati  phpBBH forum na svoj PC u neki direktorij/folder npr: FORUM //koji smo otvorili//. Navedenu datoteku/file možete skinuti ovdje  http://www.phpbb.com/downloads.php . Kliknite na download verzije koju želite skinuti npr: phpBB-2.0.17.zip i kroz nekoliko koraka sa servera koji Vam se nudi skinite/downladajte datoteku. Ja sam skinuo phpBB-2.0.17.zip koji je veličina cca 670 Kb.

4. Kada ste ga skinuli potrebno je da ga raspakirate ( razipujete ili unzipujete ) u istom direktoriju na svom PC-u pomoću nekog programa koji to može. Npr: WinZip ili WinRar koje imate instalirane ili neki drugi program koji  koristite u tu svrhu.
 
5.Kada ste raspakirali zipovanu datoteku "phpBB-2.0.17.zip" u prethodno otvoreni direktorij npr: C:\FORUMu istom direktoriju Vam se trebaju nalaziti slijedeće datoteke:

"Sadrzaj foldera/direktorija" C:\FORUM


6. sada ste spremni na prebacivanje/upload Vaših datoteka iz C:\FORUM na Vašu domenu koju ste zakupili ( ili imate besplatnu Wink tj. server Web-hostinga koji ima podršku za PHP i MySQL.

To će te uraditi na slijedeći način Windows Commanderom ( Total Commanderom ) koji možete skinuti ovdje http://www.ghisler.com.  ( za korisnike ostalih FTP programa, podrazumjevam da znaju, nemam iskustva ali sve je to slično )

Prvo morate imati pripremljenu vezu tj. konekciju za upload datoteka pomoću FTP programa. Ovo možete konfigurirati i prije nego što ste uopće skinuli phpBB datoteku sa interneta.

Korisnici Windows Commandera to mogu uraditi na slijedeći način:
Otvorite WindowsCommander ( ja imam shareware verziju 4.51 ) Kliknite na gumb FTP connect


Kada ste kliknuli na taj gumb ( FTP connection )  otvorit ce Vam se novi prozor "Connect to FTP server" pa potom kliknite na New Connection kao na slici


Sada će Vam se otvoriti novi prozor poput ovoga na donjoj slici gdje trebate upisati osnovne podatke.


Sada kada imate pripremljenu FTP vezu za upload datoteka foruma na web server idemo dalje.

7. Spojite se na Internet mrežu.
U desnom prozoru WindowsCommandera ( Total Commandera ) kliknite na direktorij u koji ste raspakirali datoteku ( koju ste skinuli sa interneta phpBB-2.0.17.zip  ) tj. otvorite Vaš direktorij C:\Temp-forum. ( u ovom opisanom tutoru ). Sada vidite sve datoteke tog direktorija. Kliknite na prvi direktorij u tom desnom prozoru i potom pritisnite tipku INSERT ( INS )  na vašoj tipkovnici, da bi datoteka poprimila crvenu boju. Nastavite pritiskati tipku INSERT dok sve datoteke ne "pocrvene".

Potom kliknite u lijevi prozor bilo gdje ( na bilo koju datoteku ili direktorij ). Kliknite na gumb FTP.


Potom obilježite vašu konekciju za FTP u lijevoj strani prozora "connect to FTP server", u ovom tutoru se ona zove "moj site"  i kliknite na gumb  desno, Connect .


Sačekajte kojih 10-30-tak sekundi da se program spoji na Vaš server. Kada se FTP program spojio na server u LIJEVOM prozoru bi se trebali pojaviti nazivi direktorija i datoteka na serveru.


Kada  se u lijevom prozoru pojavi root našeg servera (vidi gornju sliku ) onda trebamo ući u direktorij "WEB" dvoklikom i pojavit će nam se nove datoteke i direktoriji. U ovaj direktorij "WEB trebamo prekopirati naš direktorij sa desnog prozora "FORUM"  To ćemo uraditi da se pozicioniramo iznad datoteka i direktorija koji vidimo u desnom prozoru i obilježimo samo direktorij FORUM pa ga naredbom COPY ili F5 kopiramo u lijevi prozor tj. direktorij WEB.


Kada smo uploadali direktorij FORUM sa desnog prozora u lijevi, i ušli u njega ( direktorij forum )na lijevom i desnom prozoru su nam identične datoteke i direktoriji.
Ovim smo završili prenošenje foruma (datoteka ) na server sa našeg kompa.

8. Sada trebamo promjeniti CHMOD datoteke config.php ( koja je veličine 0 KB ) iz atributa 644 u 666 i to na slijedeći način.
Obilježimo config.php datoteku na lijevom prozoru. Kliknemo na textualnom izborniku FILE => Change Attributes i otvorit će nam se ovakav prozor

Ovaj prozor je source atributa 644.

Sve što trebamo uraditi je checkirati za 666 ( kliknuti u bijeli kvadratić na WRITE ) za Group i World potom na OK. Slika ispod.

Ovo je source za 666 CHMOD u Windows Commanderu

Sada smo postavili atribut za config.php na 666. i treba izgledati ovako


I nadalje smo na Internet mreži konektirani na server pomoću Windows Commandera. NEMOJTE SE DISKONEKTIRATI sa FTP servera.

9. Sada možemo krenuti na instalaciju Foruma phpBB .
Pokrenemo naš Internet browser ( ja koristim Internet Explorer ). U novootvoreni prozor browsera u polje za wab adresu upišemo slijedeće  www.mojadomena.com/install/install.php  ( mojadomena je naziv vaše web stranice na kojoj će te instalirati phpBB forum ).
Ako je sve u redu treba Vam se otvoriti ovakav prozor ili sličan ( zavisi koju verziju koristite ), u koji će te upisati potrebne podatke ( slično na slici )


Dakle kao što vidite na slici potrebno je upisati slijedeće podatke:

BASIC CONFIGURATION
Default board language:   English
Database Type: MySQL 3.x ili 4.x ( ja sam morao izabrati ver. 4.x )
Choose your installation method: Install
DATABASE CONFIGURATION
Database Server Hostname / DSN: localhost   (ili mysql.mojadomena.com) ( ja sam upisao localhost )
Your Database Name:   ime vaše baze
Database Username:   username za pristup bazi
Database Password:   password / lozinka, za pristup bazi
Prefix for tables in database:   phpbb_
ADMIN CONFIGURATION
Admin Email Address:   e-mail adresa administratora ( najbolje da je već otvorena )
Domain Name: adresa domene   npr: www.mojadomena.com  
Server Port:   80 ( ovo već imate upisano )
Script path:   forum/ (ovo vec imate upisano, ali ako ste uploadali datoteke foruma u direktorij phpBB onda ovdje treba pisati phpBB/ )
Administrator Username:   (sto god zelite)  zapamtite / zapišite si login name administratora
Administrator Password:   (sto god zelite) zapamtite / zapišite si lozinku za administratora
Administrator Password [ Confirm ]:   (ponoviti adm pass) ponovite lozinku za administratora
START INSTALL  (klik na gumb )
Možda Vam se pojavi ovaj text…….Your admin username has been created. At this point your basic  installation is complete. You will now be taken to a screen  which  will allow you to administer your new installation. Please be sure to check the General Configuration details and make any
required changes. Thank you for choosing phpBB 2.  
kliknite finish installation!

Kada ste dobili uspješnu instalaciju ODMAH se prebacite na prozor Windows Commandera i obilježite direktorije INSTALL i CONTRIB. i OBRIš ITE IH pritiskom tipke F8 i potvrdom za brisanje.

10. Dok ste još u Windows Commanderu, primjetit će te da se veličina config.php datoteke promjenila i da je ona sada oko 251 KB. Sada trebate istu datoteku obilježiti i promjeniti CHMOD ( attribut ) iz 666 u 644, na prethodno opisan način.
Dakle: obilježiti datoteku config.php,  FILE => Change Attributes i checkirati na ovaj način

Ovaj prozor je source atributa 644.

Kada ste promijenili CHMOD u 644 datoteka config.php treba izgledati u prozoru ovako:


SADA se možete diskonektirati u Windows Commander prozoru klikom na gumb DISCONNECT.

Sada ste instalirali Vaš forum.

11. Da bi ste pristupili forumu koji ste instalirali u prozor vašeg browsera upišite www.mojadomena.com/forum/  ili www.mojadomena.com/phpBB/ , adresa zavisi od naziva direktorija u koji ste uploadali datoteke foruma.  U ovom tutoru to je direktorij FORUM.

12. Da bi ste pristupili administraciji foruma u prozor vašeg browsera upišite www.mojadomena.com/forum/login.php i upišite username i password koji ste upisali prilikom instalacije foruma i polja grupe ADMIN CONFIGURATION . ( ono što sam Vam rekao da zapišete i zapamtite  u točki 9).

PhpBB FORUM na HRVATSKOM JEZIKU

Da bi ste imali forum na Hrvatskom jeziku, trebate skinuti datoteku sa prijevodom na HR jezik. Istu datoteku možete skinuti  na adresi  http://www.phpbb.com/downloads.php pod nazivom Hrvatski klikom na ZIP file pod nazivom "lang_croatian.zip" koji je prevela Ančica Sečan.

Da bi i Vaš forum bio djelomično na Hrvatskom jeziku potrebno je da uradite slijedeće.

Skinutu datoteku lang_croatian.zip potrebno je raspakirati ( na prethodno objašnjen način i određenim programom ) u neki direktorij na vaš PC. Pomoću Windows Commandera raspakirajte istu datoteku i pozicionirajte se da se sve datoteke vide na desnom prozoru.
Konektirajte se na Internet i onda pomoću Windows Commandera kliknite na lijevi prozor pa na gumb FTP Connection. Kada Vam se otvori na lijevoj strani prozora vaš server sa datotekama i direktorijima, kliknite dvaput na direktorij WEB, pa potom opet dvoklik na FORUM pa dvoklik na direktorij LANGUAGE pa dvoklik LANG_ENGLISH.
E tu će Vam se pojaviti datoteke koje se nalaze u tom direktoriju. Na desnom prozoru također uđite u raspakirani direktorij i obilježite direktorij i sve datoteke u njemu. Potom pritisnite F5 i sve kopirajte na server. ( sve OVERWRITE ) .Sada se diskonektirajte i logirajte na forum   www.mojadomena.com/forum/login.php . Ako je sve u redu i ako ste slijedili uputstva, Vaš forum bi trebao biti djelomično na Hrvatskom jeziku.

Za Sve one početnike koji prvi put instaliraju ovaj phpBB Forum a pitaju se što mogu mijenjati na forumu ( ima i takvih Wink  ).

Kada instalirate forum na Vaš web server i kada se logirate kao administrator, u Administrator Pannelu možete:

1. Promjeniti izgled foruma ( potrebno je da skinete [ downloadate ] neki drugi skin )

2. Možete otvarati grupe i podgrupe foruma s naslovima po Vašoj želji.

3. Imate još puno toga u Administrator Pannelu što možete raditi po Vašoj želji kada su u pitanju "dozvole", "zaključan forum", "otključan forum", "dozvole članovima foruma", "dozvole moderatorima foruma" itd..

prenešeno sa http://www.ic.ims.hr/forum/viewforum.php?f=17
Evidentirano
davorin
Administrator
Član
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 85Profil WWW
« Odgovor #1 : 02.11.2005., 16:17 »

wow... koju znanost su oni razvili o tome Laughing

zivio Fantastico Very Happy
Evidentirano

It is by will alone I set my mind in motion. It is by the juice of Sapho that thoughts acquire speed, the lips acquire stains. The stains become a warning. It is by will alone I set my mind in motion.
 Str: [1]
php.hr  |  PHP & MySQL  |  PHP  |  FAQ: Kako instalirati phpBB FORUM na web/server? « natrag naprijed »
    Skoči na: